dilluns, 25 de març de 2013

ALTRES AMPES EN LLUITA!

L'Escola els Aigüerols demana que no els tanquin l'escola d'aquesta manera...

http://youtu.be/kYOVfyP55xA 

També la Imma Aresté ens fa arribar aquest enllaç de l'AMPA de l'Escola Fort Pienc de Barcelona:dimarts, 19 de març de 2013

Entrevista al difusor de la cultura de la lentitud. Interessant per als que

participen del grup de "tertúlies dialògiques" i per a tots i totes! (AL CALAIX 

DESASTRE)

EDUCAR ELS NOSTRES FILLS I FILLES PER A LA FELICITAT (Daniel Gabarró)


El Daniel Gabarró va començar la xerrada preguntant
 als pares i mares les seves inquietuts sobre el tema
de l'educació per a la felicitat.
“Déu n’hi do”, quines Xerrades que tenim aquest curs al Sant Jordi. Fa pocs dies la de l’Ada Colau sobre “La Influència dels Moviments Socials” i ara la del Daniel Gabarró sobre Com educar els nostres fills i filles per a la felicitat, organitzada per la FAPAC.

Jo havia anat una mica escèptic a la xerrada del Daniel, perquè tal com són els temps en que vivim i els problemes que ens envolten arribes a pensar que la felicitat no existeix i, per tant, et preguntes com podem educar els nostres fills i filles en i per a la felicitat. Doncs bé, el Daniel va començar per fer-nos veure què és la felicitat i et dones compte que realment està a les nostres mans, ja que és una decisió nostra el ser/estar feliços. Per tant, podem ser capaços no solament de viure la felicitat sinó també d’educar els nostres fills i filles en i per a la felicitat. I a partir d’aquí el Daniel ens va començar a “enganxar i envoltar” amb el seu discurs i la seva manera fàcil de veure les coses que a nosaltres ens semblen impossibles, però ell les veu com a possibles... El Daniel ha tractat d’aspectes molt simples però molt profunds, i ho ha fet d’una manera a l’estil del Flautista d’Hamelin: tocant una melodia que tots hem entès fàcilment i que ens ha cautivat... Però bé, entrem en matèria i comencem a desenvolupar la Xerrada...

Els assistents van seguir amb gran interès les
 paraules i consells del Daniel Gabarró.
Què és la felicitat? “És l’expressió de les nostres capacitats”. Si som capaços d’expressar-nos (el que sentim, el que som, el que sabem fer, explicar el que ens agrada, el que no ens agrada, etc.), a les hores som feliços. Passar per moments difícils o complicats ens ha de fer sentir-nos infeliços? Els moments difícils són, precisament, els que ens aporten oportunitats per desenvolupar les nostres capacitats. El problema és com nosaltres vivim les dificultats i com transmetem això als demés, entre ells als nostres fills i filles.

Un element clau en l’educació és la seguretat que els hem d’aportar en el dia a dia i davant els problemes que puguin sorgir. Hem de parlar obertament, tractar els temes sense amagar-los. Dir-los hi que a casa nostra, a la nostra família, a la nostra societat, al nostre món, hi ha unes normes, que ens agradaran o no però que s’han de respectar i sinó ens agraden treballar per a canviar-les. Aquesta seguretat que hem de transmetre, però, no vol dir que hem de tenir-los en una bombolla. Transmetre seguretat no vol dir sobreprotecció. Aquesta bombolla l’hauríem de punxar, i parlar als nostres fills i filles de totes les coses, incloses les coses incòmodes que moltes vegades evitem (perquè està a la nostra cultura). Aquest és el primer pas per educar en la seguretat i en la felicitat.

Un altre punt important del que ha parlat el Daniel és el de la idealització dels vincles que tenim amb els nostres fills i filles. Tenir un fill o filla “no vol dir que ens ha de caure bé o viceversa”. No hem de caure en aquesta idealització, ja que cap cosa ni vincle és o serà perfecte mai. Realment, l’important és “aprendre a estimar bé”. I com se sap si algú t’estima realment? Doncs les persones que ens estimen són també les persones que ens cuiden.

Què hem de fer per establir vincles positius i no vincles idealitzats amb els nostres fills i filles? Aquí el Daniel ha esmentat cinc punts importants: a) passar temps amb ells, ja que hem de tenir present que “el roce hace el cariño”, b) expressar els nostres afectes, c) no evitar temes difícils, d) (atenció) saber que els nens i nenes “tenen dret a ser castigats”... ara bé, castigar vol dir corregir i dir que ens hem d’estimar i de cuidar-nos mútuament, i e) respectar el ritme dels infants, que pot ser de vegades molt diferent al nostre.
Gran participació a la xerrada per part de mares i pares del
Sant Jordi i d'altres escoles de Lleida.

El Daniel ha traçat el seu discurs en vers preguntes i inquietuds de pares i mares presents a la Xerrada (per cert, èxit total d’assistència) i, realment, a l’acabar hem pensat què: “què fàcil serà ara educar els nostres fills i filles per a la felicitat!... Però, segurament, a la primera de canvi, seguirem tenint dificultats i conflictes... Així que, recordeu: les dificultats no són més que oportunitats què ens ajudaran a créixer com a persones, a expressar el potencial i les capacitats de cadascú i d’aprendre a cuidar-nos els uns als altres.

Magnífica la Xerrada. Moltes gràcies, Daniel.

(José Antonio)


dilluns, 18 de març de 2013

Xerrada Daniel Gabarró


XERRADA DE DANIEL GABARRÓ: "Educar els nostres fills i filles per a la felicitat"

Us recordem que demà dimarts 19 de març a les 17:30 h.  en Daniel Gabarró ens oferira la xerrada   "Educar els nostres fills i filles per a la felicitat" (Com educar lliurement els nostres fills i filles? Com educar-los vers la felicitat? Com podem generar vincles positius profunds i tendres amb les nostres filles i fills? En acabar la xerrada hen de tenir recursos concrets i pràctics, així com una comprensió més profunda per ajudar-los a viure més feliços i més segurs.)
Us esperem!


En Daniel és mestre, psicopedagog, llicenciat en humanitats, diplomat en direcció i organització d'empreses, investigador en gènere i igualtat, expert en programació neurolingüística, exprofessor de la Universitat Ramon Llull, professor de cursos i màsters, en especial de la Universitat de Lleida, coordinador del grup de formació en llengua de l'ICE de la Universitat de Lleida, col·laborador en diferents programes de ràdio i televisió, autor de nombrosos llibres, articles i materials educatius i sobre diversos temes d'igualtat i gènere.dimecres, 6 de març de 2013

L'Ada Colau al Sant Jordi: “La influència dels moviments socials”

La Carme Rubió, mestra i cap d'estudis del Sant Jordi, presenta a l'Ada Colau

Avui, al Sant Jordi, hem tingut la visita de l’Ada Colau. Ha costat molt poder trobar un dia per que vingués, però l’Enric Blasi (membre de l’AMPA) s’ho ha “currat molt” i, tal com ha reconegut la mateixa Ada, “el que la sigue la consigue” i hem pogut gaudir de la seva xerrada.

Qui no coneix la Plataforma d’Afectats per l’Hipoteca? Qui no coneix què és o què o què vol dir la dació en pagament? Qui no sap que fa poc s’ha acceptat a tràmit una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per a la dació en pagament? Doncs bé, fa poc temps molts de nosaltres sentíem campanes i miràvem tota aquesta problemàtica de lluny, però poc a poc aquests noms els anem sentint dia sí i dia també gràcies al treball d’un col·lectiu de persones que des de ja fa uns anys treballen per les persones i famílies afectats per la crisi econòmica i que no poden fer front a la hipoteca, amb risc de perdre el seu habitatge per desnonament. I bé, una de les persones visibles d’aquesta Plataforma, i que ens ha explicat tot això d’una manera senzilla, és l’Ada Colau.

L'Ada Colau en un moment de la seva xerrada al Sant Jordi
L’Ada, com dic, ens ha explicat l’experiència acumulada del treball de la PAH durant els quatre darrers anys. Ens ha sorprès que digués que quan va esclatar la bombolla immobiliària el principal problema que es van trobar va ser l’enfonsament de la pròpia gent afectada degut a un model fallit de societat basat en el consum, en la competitivitat personal i en tenir les coses (i cases) en propietat, costés el que costés. Així, de cop, molts es van trobar amb el més bàsic i un deute per sempre més. La PAH ha treballat, i continua, donant suport i assessorament de manera col·lectiva a les persones afectades, de manera que puguin fer front a les seves reclamacions davant les entitats financeres per renegociar el seu deute i evitar el desnonament. El problema, diu, no és individual sinó col·lectiu, així que el treball en xarxa és el que pot funcionar per trobar solucions al problema, amb resultats positius, ja que s’han evitat molts desnonaments a tota Espanya. Ara la lluita està en aconseguir que les entitats financeres posin a disposició per poder llogar milers de pisos que estan vuits, i també en que tiri endavant la ILP per la dació en pagament. Així estan invitant als diputats i diputades a assistir a les reunions de les PAH per conèixer de primera ma i en directe la realitat en la què es troben molts milers de persones a tot l’Estat.
Gran èxit d'assistència i participació a la xerrada de l'Ada Colau,
amb més de 80 persones entre pares, mares, mestres i
simpatitzants del Sant Jordi

L’Ada ens ha dit també que s’està acabant un cicle i s’obre un nou paradigma de model de societat. Estem abocats. Nosaltres hem d'implicar-nos en la seva construcció, sinó altres ho faran. Aquesta construcció no serà immediata, sinó que s’ha de fer a poc a poc, començant per petites coses fins a les més complicades.
Ada, moltes gràcies per la teva xerrada. Poder sentir el teu cabal d’energia, el teu discurs imparable i la senzillesa amb la que transmets la problemàtica i la lluita per les solucions, ens han aportat moltes ganes de continuar pel camí iniciat des del Sant Jordi a través del moviment de l’Acampada Escolar, des del qual també lluitem per evitar el “desnonament” de l’Educació Pública de Qualitat.
(José Antonio)


divendres, 1 de març de 2013

Conferència ADA COLAU
RECORDEU QUE:

El dimarts 5 de març a les 16’45h. ens visitarà l’Ada Colau, representant de la Plataforma dels Afectats per la Hipoteca, que ens parlarà de “La influència dels moviments socials”, des de la seva vivència com a activista en un moviment social actiu. 

 

 
 Des de l’escola i des de l’AMPA us animem a venir,
 l’Ada és una gran comunicadora i fa molts anys que es dedica a reivindicar el dret a l’habitatge.

US ESPEREM!!