diumenge, 6 d’abril de 2014

Caminada a l'Estany d'Ivars i Vila-sana

L’Estany d’Ivars i Vila-sana és una llacuna endorreica. És a dir, és com un llac o una zona d’aiguamolls on es recull l’aigua de drenatge dels voltants, però aquesta aigua no va a cap riu i, per tant, no desemboca al mar. En concret, aquest estany és el més gran de Catalunya i la seva formació va tenir lloc fa alguns milions d’anys, quan es va buidar el mar interior de la conca de l’Ebre i van quedar llacs residuals desconnectats. Hi ha més exemples, com la llacuna de Gallocanta o la de Sariñena, ambdues a l’Aragó, o les salades de Monegros a la zona de Bujaraloz. Com altres salades, aquest estany era de poca profunditat i d'aigües salobrenques, i alguns estius s'arribava a assecar completament.

Vista de l'estany durant la caminada del 6 d'abril de 2014

Ara bé, amb la construcció del Canal d’Urgell a l’any 1861 i la posta en regadiu de les terres del voltant, va fer que aquesta llacuna comencés a rebre aigua de drenatge i desguassos de regs, fet que va fer augmentar la superfície de l’estany, amb aigua permanent. Així va ser fins l’any 1951, quan, en contra de la voluntat popular, es va dessecar per “sanejar” la zona i obtenir més terres de conreu.

Part del grup just abans de començar la caminada, en el pàrquing
de Vila-sana
Però nosaltres, els del Sant Jordi, hem anat a fer la caminada de germanor de nens, nenes, pares, mares, familiars i mestres pels seus voltants i ho hem vist ple d’aigua i d’activitat. Però si haguéssim anat ara fa 10 anys encara haguéssim vist els camps de conreu, perquè no va ser fins el 2005 quan es va començar de nou el seu ompliment d’aigua, el qual qual es va completar al 2009, és a dir, fa no res!!


Hem començat a caminar a les 9.45 h des del pàrquing de Vila-sana, ben dirigits i coordinats pel Joan Ramon i col·laboradors de la junta de l’AMPA. Aviat la fila s’ha començat a estirar, gaudint de l’estany i les diferents espècies d’ocells. Hem anant parlant de la història de l’estany. Alguns havien estat fa algun temps, abans inclús del seu ompliment total, en alguna campanya de plantació d’arbres per “plantar el futur”, i avui ho hem vist.

Aus a l'estany d'Ivars i Vila-sana des del camí circumdant
Part del grup circumdant l'estany

Al completar el circuit, d’uns 6 km, ens hem tornat a trobar al pàrquing de Vila-sana on, oh sorpresa, ens esperava per esmorzar una més que boníssima coca amb xocolata. Hem passat una bona estona en un lloc molt proper a Lleida, al que val la pena atansar-s'hi, gaudir de la natura i conèixer la seva història.

Foto de grup dels caminants del Sant Jordi a l'estany d'Ivars i Vila-sana.
(Text i fotos José A. Martínez; Fonts d'informació: Wikipedia i lleidatur.com)

Gràcies Jose Antonio.
Si voleu veure més fotos cliqueu en el següent enllaç
https://plus.google.com/photos/118205181668979644958/albums/5999265803483051281?authkey=COGy1JqIwofWPw

1 comentari:

  1. Moltes gràcies JA per la col.laboració

    Un magnific matí de diumenge

    Núria

    ResponElimina